Przygotowanie apetycznego obiadu z drobiu, a szczególnie całego kurczaka, to sztuka, którą chce opanować prawie każda gospodyni. O wiele łatwiej jest upiec pojedyncze części tuszy, jednak odpowiednia technika pozwala przygotować całego kurczaka tak, aby mięso było soczyste, a skórka chrupiąca. Sprawdź, jak osiągnąć ten efekt i ile czasu powinien piec się kurczak w piekarniku. Materiał przygotowała redakcja lechia-gdansk.pl w odniesieniu do źródła astanatimes.kz.
Jak zrobić chrupiącą skórkę w piekarniku
Eksperci z Simply Recipes w materiale dla Express zdradzili, czym należy posmarować kurczaka, aby skórka stała się wyjątkowo chrupiąca i złocista. Twierdzą oni, że potrzebny składnik znajduje się w każdej kuchni, ale rzadko wykorzystuje się go w ten sposób. Chodzi o sodę oczyszczoną – wystarczy jedna łyżeczka proszku w połączeniu z przyprawami i marynatą, aby przyspieszyć proces odwadniania skóry. Najważniejsze jest to, by dokładnie wytopić tłuszcz, wtedy efekt będzie idealny. Trzeba jednak uważać, by nie przesuszyć mięsa i nie przesadzić z przyprawami.
Według kucharzy soda podnosi poziom pH skórki, dzięki czemu równomiernie się rumieni i uzyskuje efekt chrupiącej panierki, przypominającej smażonego kurczaka.
Jak upiec kurczaka w piekarniku na blasze — przepis
Istnieje sprawdzony sposób na pieczonego kurczaka, który łączy soczystość mięsa z chrupiącą skórką. Kluczem jest przestrzeganie technologii pieczenia.
Składniki:
- cały kurczak,
- olej słonecznikowy,
- papryka, curry, miód, musztarda, czosnek mielony, sól — po 1 łyżce,
- mielony pieprz (może być mieszanka) i soda oczyszczona — po 1 łyżeczce.
Do miseczki włożyć miód, musztardę, wlać olej słonecznikowy. Dodać przyprawy, pieprz, sól i sodę. Całość dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem — to konieczny krok, bo inaczej marynata spłynie. Następnie natrzeć tuszę przygotowaną mieszanką z każdej strony, również w środku. Odstawić do lodówki na godzinę lub najlepiej na całą noc.

Kurczaka ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, związać nogi nicią kuchenną, a skrzydełka przykryć folią, aby się nie przypaliły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200–220°C. Optymalny czas pieczenia to około 60 minut w temperaturze 180–200°C. Warto co jakiś czas polewać mięso sosem zbierającym się na dnie formy.
Jeśli zastanawiasz się, jaki tryb pieczenia wybrać, możesz ustawić „Grill” lub „Górny i dolny żar”, ale dzięki sodzie i przyprawom skórka i tak wyjdzie chrupiąca, niezależnie od rodzaju piekarnika. Gotowego kurczaka najlepiej podać z warzywami lub innym ulubionym dodatkiem.
Przypomnijmy, że pisaliśmy również o tym, Dlaczego mózg nie potrafi oprzeć się pizzy czy pączkowi: co mówią naukowcy.